Art & Antiques Fair ‘s-Hertogenbosch: 19 t/m 26 april 2015

Een serie van handgemaakte marmeren beelden, die de middeleeuwse kunstenaar portretteren, versterkt de expositie. De serie “Het Schip van Jeroen Bosch” van de Russische beeldhouwer Sergey Khorikov, ook wel de Russische Rodin genoemd, is een succesvolle en duidelijke interpretatie van een filosofische en scholastische kijk op de wereld van 16e eeuw in een vorm van fragiele, marmeren sculpturen. De symboliek van toen heeft voor ons, hedendaagse mensen, haar betekenis merendeels verloren. Door het analyseren en bewerken van de werken van Jeroen Bosch kan de kunstenaar een begrijpelijk beeld vormen. “Om de middeleeuwse symboliek te kunnen ontcijferen is het nodig voor ons de belangrijkste elementen te extraheren en de mystieke laag weg te laten. De extractie en purificatie zijn de middelen die helpen ons de ware wereld van Jeroen Bosch voor ogen te krijgen.” vat de beeldhouwer samen.

BrochureAFSH_2015.pdf

In zijn tocht naar de ware interpretatie van Jeroen Bosch gaat AF’sH nog een stap verder en organiseert rondom het evenement een wetenschappelijk congres. Het congres “Jeroen Bosch: Verleden – Heden – Toekomst”, biedt de mogelijkheid aan een breder publiek hun kennis te verbreden en te leren van gerenommeerde experts in de wereld van Jeroen Bosch tijdens lezingen en materclasses. Wettenschappelijk, doch toegankelijk voor een breed publiek. Het programma biedt lezingen aan die vertellen over de verschillende aspecten van het leven en arbeid van de middeleeuwse kunstenaar en licht zijn rol toe in de wereld van de kunstgeschiedenis. Een van de speakers van het congres, auteur van het boek “De vergeten beeldentaal van Jheronimus Bosch” en lid van de Wetenschappelijke Raad van het Jheronimus Bosch Art Center, Dr. Eric De Bruyn, vertelt overtuigend: “De beeldentaal die Bosch hanteerde is na vijf eeuwen wel grotendeels vergeten, maar vast niet onherroepelijk verloren. De hedendaagse lezer die bereid is zich in deze mysterieuze beeldentaal onder te dompelen, kan veel onverwachte ontdekkingen doen.”

Een combinatie van getoonde kunstwerken, videomateriaal, lezingen en prenten maken van een bezoek aan AF’sH een opmerkelijke culturele belevenis. De organisatie kijkt ook verder naar 2016, het jaar van Jheronimus Bosch. In 2016 vieren we het 500ste sterfjaar van de kunstenaar en de 50e editie van de beurs. “Jeroen Bosch special project” is een succesvolle voorbereiding voor de onthulling van het complete werk van Henk Groenendaal. “Zo ’n project heeft niet alleen esthetische, maar ook interculturele betekenis. We streven er naar Jeroen Bosch als een bindende kracht van culturen te presenteren” vertelt moderator van het congres en galeriehoudster Vera Khorikova.

Mini-congres | Masterclasses (georganiseerd door New Place Art Gallery)

De 49e editie van de Art & Antiques Fair ‘s-Hertogenbosch blikt dit jaar al vooruit op de 500e sterfdag van Jheronimus Bosch. Tijdens de beurs die van 19 tot en met 26 april plaatsvindt bij Autotron in Rosmalen wordt op even interactieve als dynamische wijze de verbinding gemaakt met het leven van deze historische kunstschilder.

Tijdens de openingsdag (zondag 19 april) staat al meteen een minicongres over Jheronimus Bosch op het programma. Daarnaast vinden er elke dag speciale masterclasses plaats op het gebied van kunst, cultuur, musea en antiek. Deze bijzonder interessante sessies worden verzorgd door absolute autoriteiten uit de verschillende vakgebieden en zijn voor deelnemers en bezoekers aan de Arts & Antiques Fair zonder extra kosten te bezoeken. Het aantal plaatsen per masterclass is echter wel beperkt, zodat vooraf reserveren wel gewenst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *