Solo-expositie van Paulien Tesselaar (NL): 01 – 31 mei 2016

WINNARES PUBLIEKSPRIJS WESTFRIESE REMBRANDT 

In de kunstwedstrijd ‘Wie is de nieuwe Westfriese Rembrandt’ is Paulien Tesselaar de favoriet van het publiek. Op de website van het Noorhollands Dagblad kreeg zij de meeste stemmen. Ook de via het Westfries Museum uitgebrachte stemmen leverde een overwinning voor de Oudkarspelse schilderes op.

Vrijdag 30 augustus 2013 kreeg zij uit handen van Mike Ackermans, hoofdredacteur van het Noordhollands Dagblad, de juyprijs; een bronzen buste van Rembrandt van de Haagse kunstenares Anat Ratzabi. De wedstrijd was georganiseerd door het Westfries Museum en het Hoornse cultureel centrum De Blauwe Schuit met medewerking van het Noordhollands Dagblad. Aanleiding voor de wedstrijd was de tentoonstelling ‘Rembrandt in Zwart-Wit’ met etsen van Rembrandt uit een particuliere collectie die in het Westfries Museum te zien was. Tien kunstenaars waren genomineerd.

In het Noordhollands Dagblad werden ze wekelijks voorgesteld. In totaal is door 1149 personen gestemd; 498 ingevulde stemformulieren in het museum tijdens de expositie van de genomineerde kunstenaars, 651 uitgebracht stemmen op de website van het Noordhollands Dagblad. Op Paulien Tesselaar hebben in totaal 310 mensen gestemd (27 procent). Jos Breg (Obdam) eindigde als tweede met 211 stemmen (18 procent), gedeeld derde werden het duo Siem Beets/Jan Wester (Spanbroek) en Inge Bakker (Medemblik) met 12 procent van de stemmen.

Paulien Tesselaar schildert ‘het gewone’. “Gewone mensen en gewone handelingen en het volledig opgaan in die handeling. Dat lijkt heel gewoon maar is het niet. Zeker niet in een tijd waarin we veel dingen mechanisch, mega en haastig doen. Ik leg vaak het moment vast waarin de geportretteerde zich niet bewust is van ‘de kijker’, maar in zijn eigen wereld is.” Ze is heel blij met de prijs, zei ze bij de opening van het culturele seizoen in schouwburg Het Park: “Ik schilder vanuit een innerlijke drijfveer. Maar als mensen er ook door geraakt worden, vind ik dat heel mooi.” 

Koen van Eijk (journalist HDC media). Noordhollands Dagblad 01-09-2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.